A vászonra készült festmények esetében gyakori sérülés, a hordozó szakadása, roncsolódása. Ezeket a jelenségeket nem csak a helytelen tárolási körülmények idézhetik elő, olykor előfordul, hogy a vakkeretre feszített  vászonban - a feszítés során - feszültségek alakulnak ki. Amikor az anyag szerkezete gyengébb (például vékony szálakból szőtt vászon esetén) hasadások alakulnak ki a festményen.

atv.all..JPG

kiegeszitett.jpg

restauralt all..jpg

A vászon hiányát okozhatja mechanikai hatás is. A hordozó hiányait mindkét esetben pótolni kell, az eredetihez hasonló szövésű, szálsűrűségű vászondarabbal.

DSCN4833.JPG

DSCN4886_1.JPG

DSCN4906.jpg

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a vászon széthasad ugyan, de nem keletkezik hiány. Ekkor az eredeti hordozó élberagasztása, hátoldali megerősítése, megfelelő megoldást jelent.

DSCN4870.JPG

DSCN4912.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://faberart.blog.hu/api/trackback/id/tr805422513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása