Diószeghy László
(Sepsiszentgyörgy, 1877. június 19. – Borosjenő, 1942. február 18.) magyar festő, lepkegyűjtő, rovartani szakíró.

Középiskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön végezte, majd a budapesti és a müncheni szépművészeti akadémiára került. Pályáját mint tájképfestő kezdte, kora impresszionista festményeit többször kiállította a budapesti Nemzeti Szalonban, Aradon, Nagyváradon és Kolozsvárt. Templombelsőket is festett, 1 arcképfestményt és három akvarell tájképét őrzi a Székely Nemzeti Múzeum.

A közelmúltban két nagyon rossz állapotú portré került a Faberart Művészeti Műhelybe. Mindkét festményt Diószeghy készítette 1906-ban. A női portré utolsó pillanatban került restaurátorhoz, mivel a festékréteg sok helyen elvált a hordozótól, továbbá a sötét színekkel festett részeken nagy felületű kipergések voltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aprólékos munkával meg lehetett kötni a levegőben lévő festékszigeteket, majd ezután lehetett megkezdeni a festett felület tisztítását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szürke koszréteg alól gyönyörűen megfestett arc bukkant elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tisztítást követően a festményt konzerválni kellett, majd sor kerülhetett a hiányok pótlására. Végezetül az esztétikai helyreállítás következett:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Említést érdemel a festmény díszkerete is, amelynek hiányai szintén kiegészítésre kerültek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A portré párdarabja kevésbé rossz állapotban került hozzánk. Mégis nagy változáson ment keresztül a restaurálás befejezésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://faberart.blog.hu/api/trackback/id/tr874297640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása