A műhelyünkben ezidáig restaurált festmények többsége, a XIX., illetve a XX. században keletkezett, ezért is volt különleges számunkra  a legutóbbi munkánk. Ez év elején a Faberart Művészeti Műhelybe egy, feltehetően a XVIII. század elején készült, Bogdány Jakab festményt szállítottak, a Pécsi Janus Pannonius Múzeumból. A madarakat ábrázoló, nagy méretű olajfestmény, az idők során igen rossz állapotba került.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másodlagos vászonhordozó és az eredeti vászon sok helyen elvállt egymástól, a kép legtöbb részét átfestették, illetve a festett felületet borító lakkréteg besötétedett.

A festmény restaurálását számos fotótechnikai vizsgálat előzte meg. Így pontosabb képet kaphattunk az átdolgozások mértékéről és helyéről.

A lumineszcens felvételeken látható sötét foltok, az eredeti festményre került, későbbi "javításokat" mutatják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az átfestések eltávolítását követően, lebontottuk a másodlagos vászonhordozót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután konzerváltuk a festményt. Mivel az eredeti hordozót csonkították, indokolt volt a dublírozás. Ennek során, az eredeti festmény hátoldalára, vákuumasztalon lenvásznat vasaltunk fel.

A dublírozott festmény hiányait tömítettük, majd sor került az esztétikai helyreállításra. A retusálásnál arra törekedtük, hogy az eredeti kopott felületet - fokozatosan javítva - egységes, élvezhető látványt kapjunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A restaurált festmény a Siklósi Vár állandó kiállításán, 2011. május 26-tól tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://faberart.blog.hu/api/trackback/id/tr542859004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása