Az év utolsó munkája, a Faberart Művészeti Műhelyben, egy papír hordozóra festett olajkép restaurálása volt. A papír rendkívül érzékeny festményhordozó, a legkisebb pára-, illetve hőmérsékletkülönbség hatására meghullámosodik.

A fiatal fiú portréja esetében a papírt vakkeretre ragasztották, ehhez feltehetően csonkították is a festményt, mivel meglévő díszkeretbe illeszkedő vakkeretet használtak. Ez a merevítés enyhítette ugyan a hullámosodást, de nem szüntette meg teljesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

restaurálás előtti állapot (kutatóablakokkal)

A restaurálás során a papír simítására is nagy hangsúlyt fektettünk, a préselés mellett a, festmény hátoldalához (ragasztás nélkül) egy légkamrás műanyaglapot illesztettünk, amely szigetelőréteget képez. A vakkeretet egy függőleges merevítővel láttuk el, hogy a hordozót egyenesen tartsa.

A retsaurálás többi folyamata a vászonra festett képekkel megegyezően zajlott, a felület feltárását követően, tömítettük, majd retusáltuk a portrét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurált állapot

A bejegyzés trackback címe:

https://faberart.blog.hu/api/trackback/id/tr292546231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása